Autoškola jako červený hadr? Instruktoři: Agresivita ostatních řidičů je častější

Autoškoly opět vyučují

Vozidlo autoškoly působí na mnoho českých řidičů jako červený hadr

Vozidlo autoškoly působí na mnoho českých řidičů jako červený hadr na býka. Instruktoři se shodují, že se stále častěji na silnicích setkávají a agresivitou a bezohledností vůči řidičům, kteří se auto ovládat teprve učí. Dokládají to i videa pořízená přímo z výcvikových aut.

Vozidlo autoškoly je jednoduše nechtěná brzda a pro mnoho řidičů jasný signál: okamžitě předjet, i kdyby to mělo být za cenu porušení pravidel, předjíždění na plné čáře, nedání přednosti v jízdě na křižovatce.

„Často to jsou situace na hraně nehody plynoucí třeba jen z toho, že žák autoškoly jen důsledně dodržuje předpisy a zastaví na stopce. Řidič jedoucí za ním se už automaticky dívá dopředu, jestli něco nejede a když žádné auto nevidí, tak maximálně přibrzdí. Když vozidlo autoškoly úplně zastaví, jak velí zákon, tak ho to překvapí a je jen otázkou, zda to ubrzdí,“ popisuje dopravní expert Roman Budský.

Expert: Agresivní řidiči si záměrně vybírají slabší

Podle Budského se většina řidičů k začátečníkům za volantem chová bezohledně zejména kvůli stresu, potřebují se rychle dostat z místa A do místa B, aut je čím dál víc, provoz houstne a hlavně přes léto bývá hodně uzavírek. „Snaží se před autoškolu dostat stůj co stůj, protože ten nováček za volantem jede třeba na hranici povolené rychlosti nebo pomaleji,“ popisuje Budský.

Zvláštní kategorií jsou ale agresivní řidiči, kteří si rádi ventilují své emoce za volantem. „Vybírají si přitom nejsnadnější kořist. Dobře vědí, že žák autoškoly, který nemá zkušenosti a navíc pod dohledem instruktora, si nemůže dovolit ho pronásledovat, aby si to s ním z očí do očí vyříkal,“ upozorňuje Budský s tím, že na českých silnicích se velmi často potvrzuje rčení „Jak žiju, tak řídím“.

Zákon přitom říká, že řidiči jsou povinni dbát zvýšené ohleduplnosti vůči označeným výcvikovým vozidlům. Za porušení tohoto ustanovení hrozí až dvoutisícová pokuta. Je to ale spíš jen teoretický postih, protože prokázat takové bezohledné chování bývá obtížné.

Tagy: