Babička by mi neodpustila, kdybych odmítl napsat knihu, říká cestovatel Zibura

Cestovatel a spisovatel Ladislav Zibura

Ladislav Zibura pro Festival Prima Zoom Neznámá země

O své cestě do Jeruzaléma nejdříve nemluvil, až po více než roce rozdal několik rozhovorů a rázem dostal nabídky, aby napsal knihu. Jeden z nejúspěšnějších českých cestopisců Ladislav Zibura v rozhovoru pro festival Prima ZOOM NEZNÁMÁ ZEMĚ 2020 mimo jiné prozradil, proč by mu babička neodpustila, kdyby zájem několika nakladatelství na vydání prvotiny odmítl.

„Já jsem vždycky chtěl napsat knížku, protože moje babička byla češtinářka, oba moji rodiče jsou učitelé a já jsem v dětství strašně četl. A když člověk čte, tak sní, že by nějakou knížku napsal,“ popsal pro festival Prima ZOOM NEZNÁMÁ ZEMĚ 2020 Zibura. Jeho kniha „40 dní pěšky do Jeruzaléma“ ale nevznikla hned poté, co se autor vrátil.

Sám říká, že se k sepsání dostal náhodou. Když se z cesty vrátil, minimálně rok o ní prakticky nemluvil. „Poté mě pozvali na pár rozhovorů shodou náhod, jak každý rozhovor řetězí ten další. V rádiu jsem zmínil, že si dokážu představit, že bych o té cestě napsal knížku. Poté se mi ale ozvali ze dvou nakladatelství. A tak jsem si říkal, to by mi babička neodpustila, kdybych do toho nešel,“ vzpomínal Zibura. S jedním nakladatelstvím se tedy domluvil a spolupráci zopakovali už čtyřikrát.

Celý přiložený rozhovor je součástí festivalu Prima ZOOM NEZNÁMÁ ZEMĚ 2020, který odstartoval v pondělí a končit bude 30. října. Veškerý program probíhá na www.neznamazeme.cz nebo na facebookové stránce festivalu: www.facebook.com/neznamazeme a ty nejlepší vybrané projekce najdete exkluzivně na našem webu www.cnnprimanews.cz. Aktuálním mottem festivalu je: „Svět se točí covid NEcovid!“

Tagy:
kniha festival cestovatel rozhovor Jeruzalém Prima ZOOM cestování Izrael Neznámá Země Ladislav Zibura