Banksy si zahrál na Moneta. Jeho obraz se vydražil za 226 milionů korun

V Londýně se vydražilo další dílo tajemného britského umělce Banksyho. Jeho obraz s názvem Show me the Monet (Ukaž mi Moneta) je variací na slavný obraz impresionisty Claudea Moneta Jezírko s lekníny. Banksy ho pouze lehce přetvořil a do idylického obrazu přidal napůl potopené nákupní vozíky a dopravní kužel.

Celá bitva o dílo trvala v dražební síni pouze devět minut, uvedl web CNN. Cenu obrazu odborníci původně odhadovali na 80 až 147 milionů korun, výsledek ale předčil očekávání. Dílo se vydražilo za 226 milionů korun.

O obraz bojovalo pět sběratelů. Nakonec se jeho cena vyšplhala tak vysoko, že se stalo druhým nejdražším dílem tajemného britského autora. První místo si drží obraz s názvem Přenesený parlament, na němž jsou šimpanzi v zasedacím sále dolní sněmovny britského parlamentu. Ten se před rokem prodal v přepočtu za 296 milionů korun.

Celá variace poukazuje na znečištění životního prostředí. V rybníku jsou totiž potopené nákupní vozíky od supermarketu a oranžový dopravní kužel. Původní Monetův obraz je přitom jedním z dvanácti impresionistických děl představujících pohledy na japonský most přes vodní zahradu poblíž severní Francie v Giverny.

Banksyho olejomalba byla poprvé představena v roce 2005 jako součást výstavy s názvem „Surové olejomalby: Galerie smíchaných mistrovských děl, vandalismu a škůdců“. Zde umělec představil upravená slavná díla umělců včetně Edwarda Hoppera, Jacka Vettriana nebo Vincenta van Gogha.

Alex Branczik, evropský šéf současného umění Sotheby, uvedl, že dílo bylo jedním z „nejsilnějších a nejznámějších Banksyho děl, která se v aukci objevila“.

Banksy, jehož skutečné jméno nebylo nikdy oficiálně potvrzeno, si zakládá na anonymitě. Jeho díla se ale v aukcích pravidelně prodávají za vysoké částky, která často předčí očekávání. Svou kariéru zahájil posprejováním budov v anglickém Bristolu a stal se jedním z nejznámějších umělců na světě.

Tagy:
Londýn Francie aukce obraz dražba Banksy Bristol Vincent van Gogh Claude Monet Jezírko s lekníny impresionismus variace olejomalba Edward Hopper