Babiš neměl jinou šanci, než Prymulu odvolat, shodli se Schillerová s Bartošem v Partii

Alena Schillerová

PARTIE Terezie Tománkové 25.10.2020

Premiér Andrej Babiš (ANO) neměl podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) jinou šanci než ministra zdravotnictví Romana Prymulu odvolat. Na tom se s ministryní financí shodl i šéf Pirátů Ivan Bartoš v nedělní Partii na CNN Prima NEWS.

„Premiér zareagoval jediným správným způsobem. Vůbec mě v pátek nezajímalo, jestli seděli v kapitule nebo restauraci. Teď je potřeba, abychom měli co nejdříve nového ministra zdravotnictví,“ prohlásila v Partii ministryně financí Alena Schillerová.

S tím souhlasil i šéf Pirátů Ivan Bartoš. „Moc opatření už vymyslet vláda nemůže, a proto je naprosto klíčová důvěra v opatření a ministra, který je předkládá,“ prohlásil Bartoš s tím, že právě odvolání je jedinou cestou, jak ještě důvěru více nepromarnit.

Až bude nový ministr zdravotnictví, je podle nich třeba, aby se řešilo, co Prymula s Faltýnkem na Vyšehradě dělali. Podle Bartoše by politici měli jít příkladem. „Když čelní představitel je zachycen, jak na opatření kašle, pak to vede k tomu, že lidé si říkají, jestli to taky nemusí dodržovat,“ řekl.

S tímto názorem souhlasí i Schillerová.

„V tuto chvíli vyzývat vládu k žádání o důvěru, na to bude čas. Teď nám prosím všichni pomozte, abychom to zvládli,“ apelovala  ministryně financí.

Bartoš považuje za důležité se připravit na případnou třetí vlnu. „Teď je primární nezavřít ekonomiku, pomoci lidem, vyřešit přetíženost zdravotnického systému. Věřím, že společnou řeč najdeme,“ sdělil.

Prymula a pondělní rezignace?

V noci ze středy na čtvrtek se ministr zdravotnictví Roman Prymula, předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek a ředitel Fakultní nemocnice Ostrava Jiří Havrlant sešli v zavřené restauraci i přes nařízená vládní opatření kvůli pandemii koronaviru.

Prymula na páteční konferenci prohlásil, že rezignovat nehodlá. Údajně se všichni aktéři sešli v soukromých prostorách vyšehradské kapituly. Ta to ale odmítla. K rezignaci jej přitom mimo jiné vyzval i premiér Andrej Babiš (ANO), který řekl, že pokud ministr nerezignuje, odvolá ho. V neděli Prymula pro server iDNES uvedl, že nevylučuje v pondělí rezignaci.

Rozhovor Terezie Tománkové s Alenou Schillerovou a Ivanem Bartošem si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: