Dvě dekády v Evropě: lídr v 5G technologiích slaví významné jubileum

Na přelomu tisíciletí se společnost Huawei odhodlala ke kroku do neznáma. A s velkými ambicemi vstoupila na evropský trh. Od založení prvního výzkumného centra ve švédském Gothenburgu uplynulo letos 20 let. Dnes společnost Huawei jen v Evropě zaměstnává přes 13 tisíc profesionálů a svou síť výzkumných center zde rozšířila o dalších 22 lokalit.

Bylo to především díky soustavnému zaměření na výzkum, vývoj a inovace, že společnost již velmi brzy začala významně přispívat k růstu evropské ekonomiky a v roce 2018 dosáhl podíl Huawei na evropském HDP úctyhodných 12,8 miliard eur. Do dalších let má navíc lídr v 5G technologiích velké plány. Ve Francii hodlá vybudovat svou první evropskou výrobní továrnu, vytvořit nová pracovní místa a prostřednictvím výstavby 5G infrastruktury a stálých partnerství výrazně pomoci unijním zemím k dosažení digitální suverenity.

Za posledních dvacet se dynamický evropský trh rozrostl, zrychlil a stal se pro čínskou společnost výzvou, kterou s energickým nadšením přijala. Musela se adaptovat novým kulturním i společenským normám, bezpečnostním nařízením nebo čelit jazykovým překážkám. Není proto překvapivé, že je dnes 89 % všech jejích evropských zaměstnanců původem ze zemí, kde má Huawei svá centra či pobočky – tedy například z Německa, Francie, Švýcarska, ale i České republiky. Právě kulturní diverzita a vytrvalost začaly záhy přinášet evropská prvenství.

S norským operátorem TeliaSonera spustila společnost v roce 2009 nejrychlejší širokopásmovou komerční mobilní síť, jejíž rychlost desetinásobně překonala tehdejší rychlosti 3G sítě. Tržby narůstaly a o tři roky později již Huawei přebrala vedoucí pozici konkurenční společnosti Ericsson, která byla do té doby nejvíce ziskovým hráčem v ICT odvětví. Významný milník však přišel v roce 2018, kdy byly produkty Huawei podrobeny několikafázovému testování německou společností TÜV SÜD, světovým lídrem v oblastech certifikace, auditu, testování a nezávislých posudků. I přes velmi striktní podmínky produkty 5G NR úspěšně prošly všemi testy a Huawei tak jako první na světě obdržela certifikát umožňující označování 5G technologií značkou CE. Toto označení je povinné pro všechny výrobky, které spadají pod direktivu EU a jsou určeny k prodeji na evropském trhu. Pro Huawei jakožto mimoevropského dodavatele 5G technologií bylo toto prvenství na evropské půdě ohromným úspěchem.

Nebyl to však jen úspěch této  společnosti. Jak totiž tvrdí, certifikované technologie jsou z velké míry evropského původu. „Mnoho našich patentovaných 5G technologií bylo skutečně vyvinuto evropskými výzkumníky a vědci,“ uvádí Tomáš Kolder, tiskový mluvčí korporátní divize Huawei. „Od příchodu do Evropy bylo cílem společnosti Huawei přispívat k evropskému růstu a vývoji. Pro Huawei je důležité, aby byla Evropa v čele 5G „závodu“. Tato pozice by podpořila evropské hospodářství a posílila vedoucí postavení evropského průmyslu. Ve výsledku by z ní profitovala každá unijní země, a tedy i Česká republika, ve které Huawei působí již 15 let,“ dodává Tomáš Kolder.

Společnost již dlouhodobě vyzývá k zachování  evropské digitální suverenity a s oslaveným jubileem ještě více zdůrazňuje důležitost digitální suverenity nejen pro EU, ale i pro českou zemi. Cesta za budováním digitální suverenity každé země má tři klíčové části. Těmi jsou svobodná volba důvěryhodného dodavatele, autonomie provozu, která zahrnuje možnost nepodléhat nadměrné kontrole vlastních sítí zvenčí i možnost bránit se porušování autonomie jednotlivých zemí, a v neposlední řadě také autonomie dat. Právě data jsou jedním z nejdůležitějších vnitrostátních aktiv. Při pohledu na jiné státy EU se můžeme inspirovat německým přístupem. Německo nastavuje přísné bezpečnostní standardy konzistentní pro všechny dodavatele. Zároveň se zavázalo, že předem stanoví příslušný procesní audit namísto vyloučení jakéhokoli dodavatele z účasti na budování sítí 5G. Tato praxe založená na faktech a normách je kvalitním příkladem pro řešení globálních výzev v oblasti kybernetické bezpečnosti.

Jedním ze stěžejních bodů podobné strategie je důvěryhodnost dodavatelů, kteří musí telekomunikačním operátorům doložit potvrzení důvěryhodnosti. Vláda a operátoři si tak vyhrazují právo na audit a kontrolu technologií, přičemž pokud nebude situace v souladu s požadavky, bude dodavatel penalizován. Druhým bodem je certifikace klíčových komponent. Komponenty má být možno používat pouze po absolvování IT bezpečnostního testu a pouze po splnění podmínek pečlivé certifikace, kterou v případě Německa provádí specializovaný Spolkový úřad pro bezpečnost informační techniky (BSI) v certifikovaném testovacím centru. Klíčové komponenty a technologie je pak možné pořídit pouze od důvěryhodných dodavatelů či výrobců.

Společnost Huawei též podporuje otevřenou spolupráci a zdravou konkurenci. Právě otevřený trh a zdravá konkurence pomáhají výrobcům, dodavatelům i operátorům stát se inovativnějšími a postupovat kupředu. Výsledkem tohoto procesu je spokojený zákazník, který má přístup ke špičkovým službám za přijatelnou cenu. Spokojenost zákazníka je pro Huawei klíčová. Je to totiž právě zákazník, který vždy stál v jádru veškerých aktivit společnosti od jejího založení až do současné doby. A zůstane tak i ve všech dalších dekádách.

Tagy: