Pokuta 22 milionů je vycucaná z prstu, tvrdí Hašek starší. Rozčílil ho trest pro syna

Odmítl hrát za Spartu, ačkoliv mu běžela smlouva. Fotbalista Martin Hašek se dostal s pražským klubem do války, která se v pátek dočkala částečného rozuzlení. 25letý záložník musí klubu zaplatit necelých 22 milionů korun. Tak to určil Sbor rozhodců FAČR. Verdikt se nelíbí otci hráče, Martinu Haškovi staršímu, jenž stále doufá, že dojde ke zvratu. „Věříme, že někde na světě snad spravedlnost bude,“ tvrdí.

Sparta i Hašek se mohou od pátku do 21 dní proti rozhodnutí odvolat. A je jisté, že minimálně jedna ze stran tak učiní. Stanovená částka 800 tisíc eur (21,8 milionu korun) není ani polovina toho, co klub po „dezertérovi“ za vzniklé škody požadoval. Původně totiž letenský celek chtěl dva miliony eur.

Otec Martina Haška stále mluví v případě vyřčené pokuty o „virtuální částce“. Prý o finančním trestu věděl už s velkým předstihem. „Jsou to zhruba dva měsíce, co jsem pár kamarádům řekl, že mám informaci, jak to dopadne – včetně přesné částky. A přesně tak to dopadlo. Za český fotbal jsem doufal, že to nebude pravda, že není možné, aby někdo věděl rozsudek dřív, než k němu dojde,“ uvedl trenér, který naposledy vedl Bohemians Praha 1905, v rozhovoru pro web iSport.cz.

Dále řekl, že se naplnil scénář, který „zapadá do českého fotbalu řízeného agentem StB“. Tím narážel na bývalého místopředsedu FAČR Romana Berbra, jenž byl minulý pátek zadržen policií, protože měl figurovat jako hlavní osoba v kauze týkající se ovlivňování výsledků zápasů.

Takovou částku si můžete leda vycucat z prstu

Sbor rozhodců se v sobotu ohradil proti Haškovým slovům. Nechápe, kde předčasnou informaci o podobě rozhodnutí mohl získat. „Sbor rozhodců FAČR pana Haška staršího vyzývá k tomu, aby neprodleně předložil důkazy pro svá tvrzení, v opačném případě se proti jeho nařčení bude bránit soudní cestou,“ stojí v prohlášení.

V rozhovoru pro iSport.cz Hašek starší rovněž konstatoval, že ke sboru rozhodců nechová důvěru. „A neměli jsme ji ani předtím, verdikt jsme přijali jako fakt, s kterým jsme v podstatě počítali. Není pravomocný, stejně to skončí u mezinárodní sportovní arbitráže, kde máme důvěru v nestrannost orgánu. Věříme, že někde na světě snad spravedlnost bude.“

Mnoho věcí v posudku, stejně jako v žalobě, je podle Haška k pousmání. Podobně jako výsledná částka. „Z jedné strany to ukazuje, že požadavek dvou milionů eur byl naprosto nesmyslný a neodůvodnitelný, nakonec to není ani polovina. Ale i těch 800 tisíc eur je holý nesmysl, ke kterému při spravedlivém řízení není možné dojít… K takové částce dojít nelze, to se dá jen vycucat z prstu.“

Malou útěchou pro fotbalistu, který stále nemá nové angažmá, je aspoň to, že mu Sparta vrátí 150 tisíc korun. Tuto pokutu dostal Hašek za to, že se Spartou letos v lednu neodletěl na soustředění do Španělska.

Sám hráč v říjnovém rozhovoru pro Aktuálně.cz uvedl, že klub se k němu opakovaně nechoval korektně. Po sérii konfliktů chtěl přestoupit do zahraničí. Už se zdálo, že Hašek podepíše s izraelským týmem Maccabi Haifa, ale z transferu na poslední chvíli sešlo. Následně byl středopolař přeřazen do B-týmu Sparty. „Ve třetiligovém béčku mi nebylo umožněno vykonávat svou profesi, já měl kontrakt pro profesionála.“

Proto došlo k jednostrannému vypovězení smlouvy. A kvůli tomu se spustila soudní bitva Sparta versus Hašek.

Tagy:
pokuta rozhovor Španělsko AC Sparta Praha Bohemians 1905 fotbal sport Martin Hašek Roman Berbr AC Sparta Praha Martin Hašek starší Sbor rozhodců FAČR Státní bezpečnost Fotbalová asociace České republiky Makabi Haifa