Je to komické. K porušení nařízení nedošlo, hájí ombudsman Křeček Prymulu

Veřejný ochránce práv Stanislav Křeček v pořadu K věci. Foto: CNN Prima NEWS

Podle ombudsmana Stanislava Křečka ministr zdravotnictví Roman Prymula, předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek a ředitel Fakultní nemocnice Ostrava Jiří Havrlant noční schůzkou v restauraci vládní nařízení neporušili. Zákaz provozu restaurací podle veřejného ochránce práv neznamená zákaz vstupu do nich. Podle premiéra a šéfa hnutí Andreje Babiše překročil předseda poslanců Faltýnek své pravomoci.

„Podle mého názoru mi už připadá komické tvrdit, že jsem šel do restaurace, a vytýkat samotný vstup do místnosti, která normálně slouží jako restaurace. Porušení vládního nařízení to prostě není,“ řekl pro CNN Prima NEWS ombudsman Stanislav Křeček. „Kdyby se tam provozovala činnost restaurační, která by vedla k tomu, že by docházelo k sociálnímu kontaktu. To je přece něco úplně jiného,“ dodal ombudsman.

Faltýnek podle šéfa hnutí a předsedy vlády Andreje Babiše na schůzce s dosavadním ministrem zdravotnictví Prymulou překročil své kompetence. Premiér zároveň označil za nesmysl spekulace o tom, že se schůzka týkala ovlivnění nákupu testovacích přístrojů na koronavirus v Moravskoslezském kraji. Babiš to v sobotu uvedl v rozhovoru pro Rádio Z. Podle jeho informací se středeční schůzka, které se zúčastnil i ředitel Fakultní nemocnice Ostrava Jiří Havrlant, týkala testování obyvatel na COVID-19 formou antigenních testů.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) byl půl hodiny před půlnocí na čtvrtek viděn, jak vychází bez nasazené roušky z restaurace na Vyšehradě. Restaurace má být přitom podle jím nařízených opatření proti koronaviru uzavřená.

Tagy: