O víkendu si o hodinu přispíme. Zrušení střídání času se ale kvůli koronaviru odsouvá

Budík o půlnoci

Posun času

V noci na neděli 25. října se hodinové ručičky ve 03:00 posunou o hodinu zpět a noc tak bude delší. Česko stejně jako většina dalších evropských zemí tím jako každý rok opustí letní čas a vrátí se k času astronomickému. Standardní středoevropský čas (SEČ), pro který se vžilo označení zimní, bude platit do 28. března příštího roku.

Nástěnné či náramkové hodinky si lidé musí posouvat sami, čas v elektronických přístrojích, například v telefonu nebo počítači, se přeřídí automaticky. Kdo bude v době změny času cestovat dálkovým vlakem či autobusem, bude na cestě o hodinu déle.

Evropská komise v roce 2018 navrhla zrušení střídání času, ponechala však na členských státech, aby se dohodly na tom, který čas bude zaveden celoročně. Česká vláda předloni podpořila zavedení zimního, tedy standardního středoevropského astronomického času. Návrh komise ovšem ještě musí schválit unijní Rada a Evropský parlament, do té doby se nic nemění.

Věc se odsouvá na později

„V současné době je situace taková, že se nevyjednává a věc se kvůli aktuální situaci odsouvá na později. Je otázkou, jestli se toto téma vůbec vrátí na jednací stůl, kde se teď řeší spíše současné problémy,“ řekl Jemelka.

Zrušení pravidelného střídání času podle průzkumů podporuje veřejnost i experti. V roce 2019 se proti střídání času v průzkumu společnosti STEM/MARK vyjádřilo 70 procent respondentů. Podle ekonomických a zdravotních odborníků má střídání času v současnosti negativní důsledky.

Letní čas, který se uplatňuje ve většině evropských států, byl v českých zemích zaveden v letech 1915 a 1916. Vrátil se za druhé světové války v roce 1940 a trval do roku 1949. Potřetí si Češi začali posouvat hodinky před 40 lety, v době takzvaného druhého ropného šoku.

Do poloviny 90. let trval v Česku letní čas půl roku. Od roku 1996 se republika připojila ke zvyklostem Evropské unie a časový posun trvá sedm měsíců.

Kdy bude změna času v následujících letech, se dozvíte zde.

Tagy: