Obama ostře kritizoval Trumpa: Neochrání nás, vždyť ani nedokáže ochránit sám sebe

Projev Baracka Obamy na univerzitním parkovišti v Miami.

Florida je pro kandidáty klíčem k vítězství v amerických prezidentských volbách

Že do rozhodujícího dne amerických prezidentských voleb zbývá už jen týden a půl, připomněla i politicky rušná sobota, v níž o sobě dali vědět současný prezident Donald Trump i bývalý prezident Barack Obama. Oba tak učinili ve státě, který tradičně hraje ve volebním klání naprosto zásadní roli – na Floridě. Zatímco současný šéf Bílého domu v předčasném termínu odvolil (a pochlubil se tím, že zvolil sám sebe), ten bývalý se proti němu silně vymezil. Emocemi nabitá předvolební kampaň v nebývale rozdělených Spojených státech se blíží do svého dramatického finále. A my pro vás situaci sledujeme přímo na místě.

Ač hlavní volební den amerického prezidentského klání nastane až 3. listopadu, téměř šedesát milionů Američanů už využilo svého práva hlasovat předčasně. Mezi ně se v sobotu přidal i současný prezident Donald Trump, který tak učinil v hlavní knihovně Palm Beach County poblíž svého soukromého klubu Mar-a-Lago. Stal se tak historicky prvním úřadujícím prezidentem, který svůj hlas ve volbách odevzdal na Floridě.

„Hlasoval jsem pro chlápka jménem Trump,“ řekl prezident v žertu novinářům. Poté znovu apeloval na voliče, aby šli volit osobně a vyhnuli se korespondenčnímu hlasování, jehož je sám dlouhodobým kritikem a v minulosti opakovaně naznačil, že může vést k volebním podvodům. „Bylo to velmi bezpečné hlasování, mnohem bezpečnější, než když pošlete hlas poštou. Za to vám ručím. Všechno bylo perfektní a striktní. Vše přesně podle pravidel. Když pošlete korespondenční hlas, nikdy to takové nebude, nikdy to nemůže být bezpečné,“ vzkázal voličům Trump.

Donald Trump se na Floridu přestěhoval loni. Jeho hlavní motivací pravděpodobně bylo vyhnout se vysokým daním v jeho tehdejším trvalém bydlišti – městě New Yorku. Roli ale mohla hrát i snaha o ovlivnění veřejného mínění na Floridě, která je ve volebním klání pro Trumpa naprosto klíčovým státem. Experti se víceméně shodují, že pokud na Floridě nevyhraje, je pro něj šance na obhájení prezidentského úřadu ztracená. A statistika jim dává za pravdu – už 96 let nevyhrál volby žádný republikán, aniž by zvítězil na Floridě.

Místo potlesku troubení aut

Důkazem tohoto faktu je i demokratický exprezident Barack Obama, který na Floridě (i celkově ve volbách) zvítězil hned dvakrát. Ten se v sobotu do tohoto jižního státu také vypravil, aby podpořil svého někdejšího viceprezidenta Joe Bidena v boji o Bílý dům. V Miami přednesl netypický projev.

Netypický nejen tím, že se konal na univerzitním parkovišti a byl určen pro publikum naslouchající výhradně uvnitř svých aut – místo Obamova projevu nebylo dopředu veřejně oznámeno, konal se jen pro uzavřenou skupinu podporovatelů a dobrovolnických spolupracovníků Demokratické strany. Zhruba čtyři stovky lidí si tak na místě vyslechly exprezidentův projev uvnitř 228 aut.

Netypické ale bylo především to, že se bývalý prezident pustil do velmi ostré kritiky svého nástupce, což není v USA rozhodně obvyklá věc. A Obama v projevu, který kromě malé skupiny vyvolených na univerzitním parkovišti mohly sledovat i miliony Američanů u televizních obrazovek, Trumpa skutečně nešetřil. „Koronavirová pandemie by byla složitá pro jakéhokoli prezidenta, protože jsme za posledních sto let nic podobného nezažili, ale je nesmyslné tvrdit, že současná administrativa udělala něco jiného, než že situaci naprosto podělala,“ řekl Obama.

A dodal, že zanechal v Bílém domě manuál na to, jak na případnou pandemii reagovat. „Ten se musel ztratit, stejně jako republikánský plán reformy zdravotnictví,“ zažertoval si exprezident a byl za to odměněn hlasitým troubením klaksonů aut svých podporovatelů.

Nikdo tam nebyl, vzkázal Trump

Na adresu současného prezidenta Obama také řekl: „Nemá plán. Není ani obeznámen s tím, co se v naší zemi děje. Donald Trump nás všechny neochrání. Dokonce nedokáže učinit ani základní kroky k tomu, aby ochránil sám sebe.“ O současném lídrovi země ten minulý prohlásil, že „Trumpovo chování je tak bizarní, že by nemohlo být tolerováno ani na žádném pracovišti, ani v žádné rodině“.

Trump na Obamův projev reagoval po svém: „Díval jsem se na publikum, které Obamu poslouchalo. Nebylo moc velké. Nevím, jestli to něco naznačuje, ale nikdo tam nebyl.“

Tagy: