Orbán vyzval Jourovou k rezignaci. Šéfka Evropské komise i část opozice za ní stojí

Viktor Orbán

Orbán chce rezignaci Jourové

Maďarský premiér Viktor Orbán vyzval českou místopředsedkyni Evropské komise (EK) Věru Jourovou (za ANO) k odstoupení. Její výroky označil za „opovržlivá veřejná prohlášení“ o Maďarsku. Uvedla to agentura Reutes s odvoláním na Orbánův dopis šéfce EK, ve kterém premiér reagoval na slova Jourové o nemocné maďarské demokracii. Šéfka EK Ursula von der Leyenová za Jourovou stojí.

Orbán označuje politický systém prosazovaný svou vládou za „neliberální demokracii“. Jourová v pátečním rozhovoru s německým magazínem Der Spiegel řekla, že vytváří „nemocnou demokracii". Podle Orbána se Jourová dopustila „hanlivých veřejných prohlášení“ o Maďarsku a navíc urazila občany EU maďarské národnosti tvrzením, že nejsou v postavení, aby si mohli vytvořit vlastní názor.

Již v pondělí kvůli tomuto výroku vyzvala Jourovou k rezignaci maďarská ministryně spravedlnosti Judit Vargová. Výzvy k odstoupení Jourové přicházejí v době, kdy Evropská komise dokončuje hodnocení stavu demokracie ve všech unijních zemích.

Orbánova vláda podle Bruselu oslabuje v Maďarsku demokratické principy. Unijní orgány s Maďarskem dlouhodobě vedou řízení kvůli porušování evropských hodnot. Komise považuje za problematické mimo jiné omezování plurality médií či útoky na nevládní organizace, které pomáhají uprchlíkům. Jourová už dříve označila za nebezpečný i vývoj v oblasti justice či akademických svobod.

Komise by v nejbližších týdnech měla zveřejnit svou první zprávu hodnotící stav demokracie a právního státu ve všech členských zemích EU. Brusel také prosazuje, aby respektem k vládě práva bylo co nejpřísněji podmíněno čerpání peněz z budoucího sedmiletého rozpočtu EU a fondu pokrizové pomoci ekonomikám zasaženým koronavirovými omezeními. Maďarsko spolu s Polskem se toto spojení snaží oslabit. Souboj o jeho podobu může ovlivnit schválení rozpočtu i fondu, které by členské země chtěly zvládnout do konce roku.

Jourová má plnou důvěru šéfky unijní exekutivy Ursuly von der Leyenové, uvedla mluvčí EK. Komise podle ní na Orbánův dopis odpoví a je otevřena k dalšímu dialogu s Maďarskem. Jourová ve středu představí vůbec první hodnocení stavu demokracie a vlády práva ve všech členských zemích evropského bloku. Jeho součástí bude i situace v Maďarsku, kterou EK dlouhodobě kritizuje.

Za Jourovou částečně stojí i opoziční strany

„Potvrdila se platnost rčení, že pro pravdu se člověk nejvíc zlobí. Paní Jourová pravdivě pojmenovala vývoj v Maďarsku, který s obavami pozorujeme i my. Rozhodně to není důvod k rezignaci,“ vedl šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Jourová podle něj pouze z pozice eurokomisařky konstatovala to, co říkají nezávislí pozorovatelé i představitelé EU již několik let. „Současná maďarská vláda trvale válcuje demokratickou opozici, posiluje své dominantní postavení, podkopává nezávislou žurnalistiku nebo práci neziskových organizací,“ doplnil.

Orbánův požadavek vnímá jako bezpředmětný i vzhledem k tomu, že Evropská komise odvíjí svou důvěru od Evropského parlamentu, ne od představitele vlády některé z členských zemí.

„Je škoda, že eurokomisařka Jourová není tak statečná v hodnocení situace v České republice, kde stojí v čele vlády člověk s tak rozsáhlým střetem zájmů, jaký nemá v EU obdoby. Maďarsko má jistě své problémy, ale v první řadě bych paní Jourové doporučil, aby se zajímala o vývoj ve své rodné zemi,“ napsal v komentáři předseda ODS Petr Fiala s narážkou na premiéra Andreje Babiše (ANO).

Tagy: