Babiš donesl Zemanovi návrh na odvolání. Prymula zatím ministrem zůstává

Andrej Babiš

Vyjádření Andreje Babiše po jednání s prezidentem

Premiér Andrej Babiš (ANO) předal prezidentovi Miloši Zemanovi návrh na odvolání ministra zdravotnictví Romana Prymuly. Prezident však zatím Prymulu neodvolal, s kandidátem na jeho nástupce se hlava státu setká v úterý. Babiš to uvedl v pátek večer po jednání v Lánech. Původně přitom chtěl mít věc během dneška vyřešenou.

„Podle ústavy mám právo navrhnout odvolání pana ministra a prezident to akceptoval tím, že akceptoval schůzku, tak to snad platí,“ řekl po schůzce Babiš. I kdyby měl podle něj prezident jiný názor, měl by přijmout jeho návrh.

Premiér zároveň odmítl říct jméno nového kandidáta. Ten by měl za Zemanem dorazit v úterý příští týden. „Jsem přesvědčen, že panu prezidentovi se bude líbit,“ dodal Babiš.

Sám doufá, že nového ministra by mohl do úřadu dosadit ve čtvrtek. „Je to člověk, který má velké zkušenosti se zdravotnictvím. Snad jej ve čtvrtek budu moci uvést do funkce,“ uvedl Babiš.

Původně ale sliboval, že chce mít věc vyřešenou už během tohoto pátku.

Prymula sám odstoupit odmítl. „Já sám rezignovat nehodlám,“ řekl na odpolední tiskové konferenci s tím, že žádná opatření neporušil. „Samozřejmě je možností pana premiéra, abych byl odvolán,“ dodal Prymula.

Prezident podle ústavy nemusí přijmout rezignaci konkrétního ministra, ale musí vyhovět návrhu předsedy vlády na odvolání. Už minulé léto ale Zeman předvedl, že je možné si ústavu přizpůsobit.

Ve chvíli, kdy v polovině loňského května podal demisi ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD), prezident ji nepřijal. Následně na návrh premiéra sice Staňka odvolal, ale s několikaměsíčním zpožděním.

„Nedokážu si představit, že bude ve vládě někdo, koho premiér navrhl odvolat. Věřím, že tomu názoru vyhoví, nemůže být ve vládě někdo, komu premiér nedůvěřuje,“ prohlásil pro CNN Prima NEWS Jan Hamáček.

Tagy: