Řeřicha prý nevyroste. První hoax o 5G sítích pochází od dánských studentek

Haxy o 5G sítích

První hoax o 5G sítích pochází od dánských studentek

Zabíjí ptactvo a hmyz, způsobuje rakovinu a v neposlední řadě pomáhá šířit koronavirus. S nástupem bezdrátových sítí páté generace se šíří hoaxy a dezinformace o této technologii, jež výrazně urychlí datový přenos. Některé z nich jsou úsměvné, jiné naopak mohou důvěru v 5G sítě vážně narušit. Proti fake news v této oblasti bojují jak odborníci, tak například i Český telekomunikační úřad.

Nástup snad každé nové technologie s sebou přinesl protesty části společnosti, která varovala před škodlivostí takového pokroku. Pro příklady nemusíme chodit daleko do historie, týkalo se to nástupu elektřiny nebo automobilové dopravy. Tehdy se to ještě dalo do jisté míry chápat – elektřina i automobily „braly“ živobytí plynařům a drožkářům. Nicméně i brojení proti bezdrátovým sítím páté generace se podle mnohých expertů rovněž děje z ekonomických důvodů.

Například loni v září se ve Velké Británii uskutečnilo setkání vůdčích osobností britské konspirační scény pod názvem 5G Apocalypse! Jedním z řečníků byl také Jacques Bauer, který spolu s Ilijou Lakicevicem na stránce 5gbioshield.com nabízí flashdisky, které mají po zapojení do USB konektoru kolem zařízení vytvořit ochranný štít proti blíže nespecifikovaným škodlivinám pocházejícím z 5G sítí. Jeden takový výrobek můžete mít už za 309 eur (8 430 korun), trojici flashdisků pak za 873 eur (23 815 korun), takže na každém kusu ušetříte pětistovku.

Výzkum začal po válce

Zkrátka a dobře dezinformace jsou skvělý byznys. A tím spíše, pokud konspirační teoretici svými hoaxy útočí na to nejcennější, co každý člověk má, tedy zdraví. Nejlépe se pak fake news šíří o věcech a technologiích, které jsou nové a pro širokou a vesměs laickou veřejnost neznámé. Totéž platí pro neionizující elektromagnetické záření, které se pro bezdrátový přenos dat používá, a to i v sítích páté generace.

Zmíněné záření přitom nepředstavuje žádnou novinku, a to ani z hlediska zkoumání jeho vlivu na živé organismy.

„Systematický výzkum v této oblasti začal po skončení druhé světové války a všechny klíčové poznatky byly popsány a potvrzeny do roku 1960. To ale neznamená, že by se u nových technologií podobné výzkumy nedělaly. Naopak, sledování vlivu na živé organismy pokračuje, výsledky ale ani v jednom případě nepotvrdily jakákoli rizika spojená s rozvojem bezdrátové komunikace,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Jakub Rejzek, prezident Nezávislého výboru ICT průmyslu a uznávaný český odborník z oboru telekomunikací.

Megavysílač uprostřed Prahy

Nikdo samozřejmě netvrdí, že elektromagnetické záření neškodí v jakémkoli množství. Proto jsou nejen u nás platné hygienické limity tak, aby byla škodlivost bezdrátové sítě pro zdraví vyloučena. „Česko bylo v Evropě první, kdo limity pro výstavbu bezdrátových sítí zavedl do své legislativy. Ověřování jejich dodržování je navíc technicky poměrně jednoduché a finančně nenáročné. Výkony, při kterých by elektromagnetické pole mohlo způsobovat zdravotní obtíže, nemáte při používání 5G ani jiných sítí šanci potkat,“ tvrdí Rejzek.

Podle něho byly frekvenční úseky stanovené aktuálně platnou mezinárodní regulací pro rozvoj 5G sítí používány od roku 1970 pro šíření televizního signálu. V této souvislosti připomíná protesty při budování žižkovské věže s vysílačem.

„Ani po téměř 30 letech vysílání s desetitisícinásobným výkonem nejsou Žižkované vysíláním z věže jakýmkoliv způsobem postiženi. Nenechme se zviklat konspiračními teoretiky a jejich bludy. Nám, zkušeným technikům, kteří s bezdrátovými technologiemi pracujeme přímo u zdrojů vysílání, slouží tyto teorie jako zdroj dobrého pobavení,“ dodal Jakub Rejzek.

Poškození DNA a rakovina

A některé hoaxy o 5G sítích jsou skutečně úsměvné. Jejich renesance nastala s propuknutím pandemie koronaviru, kdy konspirační teoretici přišli s vysvětlením, že časový souběh rozšíření viru a budování 5G sítí ve světě není náhodný. Vysílače 5G signálu totiž byly „obviněny“, že s rozšiřováním infekce pomáhají.

Skutečným „přeborníkem“ v 5G hoaxech je minimálně v našich mediálních vodách portál AC24. Na něm byly v minulosti publikovány texty varující před sníženou plodností, neurologickými účinky, poškozením buněčné DNA, nadbytkem intracelulárního vápníku či rakovinou, pokud lidstvo bude 5G sítě využívat. Jinde se zase můžeme dočíst, že 5G sítě způsobují úhyn ptáků, včelstev nebo stromů.

S dezinformacemi kolem sítí páté generace se snaží bojovat několik fact-checkingových webů jako Manipulátoři.cz nebo Hoax.cz, přední globální dodavatel technologií 5G společnost Huawei, ale také odborníci nebo sám Český telekomunikační úřad. Ten mimo jiné vyvrátil jeden z prvních 5G hoaxů vlastním experimentem. Loni v červnu totiž portál Treehugger.com přinesl zprávu o zjištění několika dánských studentek, podle nichž v místnosti, kde je přítomen wi-fi router, nevyroste řeřicha. Český telekomunikační úřad experiment letos v lednu zopakoval. A co myslíte? Řeřicha vyrostla a těšila se dobrému zdraví. Šach, mat.

Tagy: