Vakcína proti koronaviru by mohla být k dispozici už v prosinci, říká Frouzová

Vakcína proti koronaviru by mohla být v Česku už v prosinci. Ve vysílání Rádia Impuls to řekla Magdaléna Frouzová ze Zastoupení Evropské komise v Praze. Uvedla také, že je ve světě o očkování obrovský zájem, pokud vakcínu Česko odmítne, dostanou ji země Afriky či Balkánu.

„Můžu potvrdit, že vakcína bude k dispozici pro všechny členské státy už před koncem roku,“ řekla Frouzová.

Během rozhovoru padla otázka, jakým způsobem se bude vakcína distribuovat. „Jde o obrovskou logistickou operaci. Evropská komise také nabízela pomoc členským státům, protože má praxi i z jiných zemí v oblasti humanitární pomoci, ale členské státy tuto pomoc odmítly, že za to budou zodpovídat samy. Teď je na české straně, aby představila plán,“ vysvětlila Frouzová.

Využijme příležitosti

Zda se nechat očkovat, je podle Frouzové na uvážení každé občana. „Jde ale o to, že až se teprve nechá očkovat dostatek lidí, tak získáme pomyslnou jízdenku zpátky do normálního života. O tuto jízdenku je obrovský zájem ve světě, ale v tuhle chvíli k ní máme přístup jenom my, země Evropské unie, a USA, protože výrobci vakcíny se v tuto chvíli vůbec nebaví s jednotlivými státy,“ doplnila.

„V té smlouvě, kterou máme s výrobci, také stojí, že bychom měli pomáhat zemím, které k vakcíně přístup nemají, a koronavirus je tam obrovský problém. Například Afrika nebo země západního Balkánu,“ sdělila Frouzová. Z toho vyplývá, že pokud by se v České republice nenašel dostatek lidí, kteří by se chtěli nechat očkovat, je v jiných zemích mnoho těch, kteří by o vakcínu zájem měli. „Spíš si myslím, že je v našem zájmu, abychom se očkovat nechali a využili unikátní možnosti, kterou máme díky tomu, že jsme součástí Unie,“ dodala Magdalena Frouzová.

Tagy: